FORGOT YOUR DETAILS?

Another Way

12,10 IVA inc.

Categories: , Etiquetes: , , , Artista: Marc Ferrer trio

Otras plataformas de venta:

Detalls

El pot de les essències

L’escolta de ’’Another Way” ens reconcilia amb la polisèmia del jazz. Suposa el retorn als orígens d’una música alletada en la babilònica Nova Orleans de principis del segle XX. Una ciutat portuària on confluia la cultura europea dels criolls hispans i francesos amb els ritmes africans, fruit del tràfic d’esclaus, amb la proximitat del Carib i els inmigrants de Nou Mèxic, que topaven amb la resistència dels pobladors indígenes del territori, i amb l’arribada de nous colons.
El més simptomàtic però, es que en cap cas aquest àlbum suposa un viatge al passat ni una evocació nostálgica d’uns temps que no tornaran, sinó més aviat la retrobada amb un estil i unes maneres de fer que malauradament es troben força en desús entre les propostes jazzístiques que avui imperen en el mercat.
Aquest ‘altre camí’ al qual fa referència el títol del disc (“Another way”) no és més que la reubicació del jazz en el seu estat primigeni, desprovist de magnificació i suficiència i tocat per la naturalitat i la senzillesa d’una barreja de sonoritats que conflueixen en un univers comú. Sense pretensions ni altivesa, però amb l’elegància, la l·lusió i el respecte que determina una convicció sincera i apassionada.
Pel que fa al repertori, l’autoria de 9 dels 12 temes inclosos al disc, ja indica la voluntat decidida del trio per dir la seva sobre els referents que els inspiren. I la veritat és que suposa una alenada d’aire fresc retrobar-se amb les maneres de fer d’il·lustres mestres com el Professor Longhair, Fats Domino o Doctor John, vestits amb les costures i els acords que tant Marc Ferrer com Pep Rius han teixit des de la seva pròpia creativitat. L’equació la completa el pols a les baquetes del baterista Olivier Rocque, un delineant precís en el domini d’allò que els flamencs anomenen compàs, els caribenys clave i els jazzeros beat.
La complicitat del trio ajuda a instaurar un estat harmònic de pura delícia, com si les notes i corxeres arribessin transportades en cotó fluix fins a les nostres oïdes. Una cura i una delicadesa, però, que en cap cas es tradueix en feblesa ni molt menys resta intensitat als diferents passatges sonors que s’interpel·len. entre els quals també es troba una revisió en clau de blues de La casa del sol naixent (The House of the Rising Sun). O quan, a través de Tea for Three, deixen constància de la seva resposta a un gran clàssic, i alhora defineixen un nou moment en relació a la seva anterior proposta més enèrgica i concentrada que, potser per això, van anomenar 3 Coffees.
Però el que fa que Another Way destapi a les nostres oïdes el pot de les essències no és tan sols el seu vincle amb la inspiradora Crescent City, sinó també el seu recorregut per altres enclavaments on el llenguatge del jazz va anar forjant-se a partir del blues fins a derivar en el rock and roll. Ciutats com Chicago, Kansas City o la mateixa Nova York, i referents com Art Tatum, Oscar Peterson o Count Basie, també son fars que il·luminen aquest ‘altre camí’ per on circula el trio de Marc Ferrer, a qui no importa el més mínim que aquells policies de la mal entesa modernitat els puguin condemnar per anar en contrasentit.

Pere Pons

TOP