Jon Faddis

Jon Faddis (24 de juliol, 1953) és un americà trompetista de jazz, director d’orquestra, compositor i educador, conegut tant per la seva forma de tocar i per la seva experiència en el camp de l’educació musical. A la seva primera aparició en l’escena, es va fer conegut per la seva habilitat per reflectir estretament el so de la trompeta icona de Dizzy Gillespie, qui va ser el seu mentor, juntament amb Stan Kenton trompetista Bill Catalano.

Jon Faddis va néixer a Oakland, Califòrnia, el 1953. Als 18 anys, es va unir a la big band de Lionel Hampton abans d’unir-se a l’orquestra de Mel Thad Jones / Lewis com a trompeta principal. Després de jugar amb Charles Mingus d’uns vint anys, Faddis es va convertir en un músic d’estudi s’assenyala a la ciutat de Nova York, que apareix en molts enregistraments pop a la fi de 1970 i principis de 1980. Un d’aquests va ser l’enregistrament de “Disc Inferno”, amb l’associació dels jugadors en el qual toca la trompeta registrat el 1977 al LP “Portat ballar”. A mitjans de la dècada de 1980, que va deixar els estudis a continuar amb la seva carrera en solitari, el que va donar lloc a discos com llegat, quan es porten Faddisphere i Hornucopia. Com a resultat del seu creixement com a músic i artista individual, es va convertir en el director i principal trompeta solista de l’Dizzy Gillespie 70 aniversari Big Band i l’orquestra de Dizzy Estats Nació; 1992-2002, Faddis va dirigir al Carnegie Hall Jazz Band (CHJB) al Carnegie Hall, la realització de més de 40 concerts en deu anys, durant els quals el CHJB presentat més de 135 músics, destacats més de 70 artistes convidats, i estrenat obres de més de 35 anys compositors i arranjadors al Carnegie Hall.

Faddis també va dirigir el Dizzy Gillespie Alumni All-Stars i el Gillespie Alumni All Stars-Big Band de Dizzy, des del seu inici fins a 2004, quan va ser nomenat director artístic de la Chicago Jazz Ensemble (CJE), basat en el Columbia College de Chicago a Illinois. Faddis va dirigir el CJE des de la tardor de 2004, encara que la primavera del 2010, estrenant noves obres significatives, iniciatives educatives pioneres a les escoles públiques de Chicago que se centren en la música de Louis Armstrong, i amb el que el CJE en nous llocs (incloent la presentació de la primera de les “Made in Chicago”, la sèrie Jazz al Pavelló Pritzker en parc del mil·lenni), mentre que al mateix temps capdavant de l’Orquestra de Jazz Jon Faddis de Nova York (el successor de la Banda Carnegie Hall Jazz).

A partir de maig de 2010, Faddis porta el JFJONY, mentre que continua també per dirigir el Jon Faddis Quartet i la JFQ + 2. El JFJONY va encapçalar el rendiment de cap d’any del Centre Kennedy al desembre de 2010 (disponible com un podcast en JazzSet de NPR); la JFJONY també s’ha realitzat al Centre Kimmel a Filadèlfia, el centre d’arts escèniques a Westchester, Nova York, el Festival de Jazz de Newport i altres llocs.

El 2006, el Quartet Jon Faddis llançar el CD Teranga (Koch Records, ara E1), que ofereix els seus hostes Clark Terry, Russell Malone, Gary Smulyan, i Frank Wess.

El 1999, va llançar el Faddis Remembranzas nominat al Grammy (Chesky Records), que va ser composta gairebé íntegrament de balades i va comptar amb el treball del compositor argentí / arranjador Carlos Franzetti.

El 1997, va compondre l’òpera Faddis jazz Lulu Noire, que va ser presentat en EUA a Charleston, Carolina del Sud, així com en l’American Music Theater Festivalin Filadèlfia.

Faddis va aparèixer en la pel·lícula de 1998 Blues Brothers 2000. En la pel·lícula, ell toca la trompeta amb The Louisiana Gator Boys. Faddis és un actor principal en la primera trucada a la ciutat de Nova York i té una reputació internacional per la seva capacitat de joc en tota la gamma, en particular els registres més alts, de la trompeta. La seva distintiva trompeta es pot sentir en temes com “Bill Lil ‘”, “El mag”, i “Bird”, entre altres.

Paral·lelament a la seva carrera com a jugador, Faddis és un educador conegut pel jazz i la trompeta, així com un artista d’execució / clinican per Schilke trompetes, fabricats a Melrose Park, Illinois. Faddis porta a terme en una trompeta Schilke S-42L en placa d’or amb lleugeres modificacions del seu propi disseny; abans que ell va jugar un B6L xapat en or amb la campana de beril·li. Els seus filtres són per encàrrec per Scott Laskey, de Lombard, Illinois.

Durant més d’una dècada, Jon Faddis ha ensenyat – i ensenya – al Conservatori de Música de la universitat de la compra-SUNY, a Westchester, Nova York, on ensenya trompeta, classes, i un conjunt. Es manté fidel a la tradició d’honrar als mentors, que també condueix classes magistrals, clíniques i tallers a tot el món; sovint portarà estudiants prometedors al llarg dels seus concerts i permetre als estudiants que s’asseuen a, i també ha produït una sèrie de CDs per als músics dalt-i-venir.

És l’oncle de Madlib i oh no, els productors de hip-hop aclamats. [1]

* Negoci de Barcelona Jazz Orquestra de Dizzy “(Temps Record 2014).