Phil Woods

Philip Wells Woods (Springfield, Massachusetts 2 de novembre de 1931 – Stroudsbourg (Pensylvania), 29 de setembre de 2015) va ser un músic americà de jazz, saxofonista alt i clarinetista; també ha tocat ocasionalment el soprano. S’enquadra en el corrent estilística del bebop.

Woods va estudiar música amb Lennie Tristano, que ha estat una gran influència en la seva carrera, a la Manhattan School of Music i en The Juilliard School. El seu amic Joe Lopes li va ensenyar a tocar el clarinet, ja que no hi havia saxofon principal en Juilliard per aquesta època. Encara que mai va copiar a Charlie Parker, va ser conegut com el «New Bird», un sobrenom que també se li ha aplicat a altres músics com Sonny Stitt i Cannonball Adderley en un moment o altre de les seves carreres.

Després de marxar a França el 1968, Woods va liderar The European Rhythm Machine, un grup que tendia a l’avantguarda jazzística. Va tornar als Estats Units el 1972 i, després d’un frustrat intent d’establir un grup electrònic, va formar un quintet que va perdurar, amb alguns canvis en els seus components, fins a 2004.

El 1979, Woods va gravar More Live, al Armadillo World Headquarters a Austin, Texas. El seu treball com a acompanyant més conegut ha estat, potser, el tema pop de Billy Joel «Just the Way You Are», en el qual toca el saxo alt. Va tocar també el saxo alt en el tema de Steely Dan “Doctor Wu”, del seu conegut i elogiat disc de 1975 Katy Lied, així com en l’èxit de Paul Simon de 1975 Have a Good Time.

Encara Woods és sobretot saxofonista, és també un fi clarinetista i els seus solos es troben escampats al llarg dels seus enregistraments. Un bon exemple és el seu sol de clarinet en Misirlou del disc Into The Woods.

El matí del 29 de setembre de 2015, el gran mestre Phil Woods va morir després d’una llarga batalla contra l’emfisema pulmonar.